מכווין, נותן משימות, מאפשר חופש פעולה ומתפקד כבוס: מה התפקיד של העורך במערכת ביחס לכתב? לפי כתב "כאן 11" בירושלים, יונתן רווה, התפקיד כולל לא מעט משימות. "הוא צריך להיות מצפן", קובע רווה בשיחה עם "שומרי הסף". "לעזור לא להתפזר, לא לברוח לכל מיני נקודות. העורך יודע מה הוא רוצה, בסופו של דבר הוא המנהל – גם את התוכן וגם המנהל בפועל. כדי שלא תתפזר, שלא תעוף ולא תפליג רחוק מדי – הוא ממש מכוון אותך. הוא נווט, הקפטן של הספינה".

העורך הוא זה שנותן את המשימות?

"לא תמיד, הוא נותן חופש פעולה. לא תמיד הוא זה ששולח למשימות, לפעמים יש משימות שהן ברורות מאליהן ויש גם משימות שהוא שאתה ככתב יוזם. למשל, אם זה אירוע של מה שנקרא 'כרוניקה', נניח ביום שאחרי פיגוע – אז למחרת יש סיקור של פצועים בבית חולים או הלוויה. במקרה כזה ברור לכולם לאן הולכים. לא תמיד העורך הוא זה ששולח למשימות האלה, יש אנשים תחתיו שעושים זאת". 

"העורך של המהדורה בסוף מחליט אם כתבה תעלה לשידור, ואם כדאי להתמקד בסיפור אחד או אחר. העבודה עצמה יותר גדולה מזה. בסופו של דבר העורך מגיע בבוקר ויש לו דף חלק, ומהדף החלק הזה הוא צריך לייצר שעה וחצי, שעה ארבעים ולפעמים שלוש שעות של מהדורה. בסדר? ובליין אפ הוא היה צריך להחליט איזה כתב עושה מה. וזה קשה. והוא בעצם מחליט ומנתב מה יהיה בחדשות בערב". 

לכתבים ותיקים יש מרחב פעולה גדול יותר מול העורך לעומת כתבים חדשים? 

"לחלוטין, חד משמעית. אני מאוד צעיר אז אני שואל הרבה. אבל אני רואה חברים ותיקים ובטח שהרבה יותר קל להם בעבודה עם העורך והוא נותן להם יותר חופש פעולה".

נותנים להם ללכת יותר עם הכיוון שלהם? 

"נותנים להם, משחררים להם. שוב זה לא שהוותיק יכול לבוא לעורך ולהגיד 'תשמע, יש לי כתבה, אבל לא אומר לך עליה כלום, כן?'. הוא צריך להציג ולהבין את הנושא אבל יש יותר חופשיות". 

עבדת בכלי תקשורת לפני בתאגיד?

לא. אבל אני בתאגיד השידור כאן 11 כמה שנים בתפקידים שונים, הייתי קשב בדסק החדשות ותחקירן ורק לפני כמה חודשים קודמתי לתפקיד כתב לענייני ירושלים. 

יצא לך לעבוד תחת כמה עורכים?

כן כמה. 

ואתה רואה שוני בין העורכים השונים, גם מבחינת גמישות עבודה? 

"כן. בתפקיד הקודם שלי הייתי תחקירן. כשמכינים כתבות ארוכות בפרויקטים מיוחדים עושים תחקיר לעומק, ושם עורך הכתבה לא רק מחליט מה נכנס לשם ומה לא, אלא שהוא מתפקד גם כמעין במאי – הקריינות, ההתרחשויות, הבחירה בסיטואציות אנושיות". 

עורכים דורשים מכתבים גם להשתמש בטרמינולוגיה מסוימת לפי חלוקה פוליטית? 

"אני עוד לא נתקלתי בזה. אבל אני מעט זמן בתפקיד וכמעט כל דבר שעשיתי היה מאוד בקונצנזוס. עוד לא נתקלתי בדבר כזה שאומרים תגיד את המילה הזאת ואל תגיד את המילה הזאת. יכול להיות שזה קורה, אני עוד לא נתקלתי. יצא לי לסקר כמה הפגנות, ויש חופש להשתמש גם ב"הפיכה משטרית" וגם ב"רפורמה משפטית. יש חופש להשתמש באיזו שפה שתבחר".

היה מקרה שכתב התעמת עם עורך על רקע מקצועי ובחר שלא להמשיך לעבוד במקום? 

"ראיתי כבר התנגשות של רעיונות. הכתב רוצה ככה והעורך רוצה אחרת. ראיתי דברים כאלה, אבל בטח לא ברמה שהעורך שקל את המשך העסקתו של הכתב. התנגשויות כאלה קורות כל הזמן, למשל כשאתה ככתב מביא רעיון ואומרים לך שהרעיון לא חזק מספיק".

(נצפה 543 פעמים, 1 צפיות היום)