לא רק צבע לציפורן: לק הוא ציפוי קוסמטי אשר נמרח על הציפורניים באצבעות הידיים והרגליים כחלק מטיפולי מניקור ופדיקור בכדי ליפות ולטפח את האזורים הללו. הלק הרגיל לא נשמר לאורך זמן על האצבעות, ובעת מגע עם מים או עם חומרים מסוימים הוא מתקלף ולכן יש צורך להחליפו מדי שבוע. בשנים האחרונות, הלק ג'ל חולל מהפך בתחום הקוסמטיקה – הוא הפך לפופולרי מאוד והשימוש בו הולך וגובר. בניגוד ללק הרגיל, הג'ל עמיד יותר ומחזיק מעמד על הציפורן במשך כשלושה שבועות. ואולם, מאחורי היתרונות מסתתרים גם לא מעט חסרונות ואף סכנות בריאותיות חמורות. "בזמן שהקוסמטיקאית מרחה לי את החומרים התחלתי להרגיש גירויים משונים", מספרת ל"שומרי הסף" מעיין בהרי, שחוותה על גופה כמה מהבעיות של הלק ג'ל.

ישנם לא מעט נזקים בעת השימוש בתכשירי לק ג'ל שעלולים לגרום לבעיות רבות שחלקן כבר מוכרות, כגון ציפורניים שבירות, קילופים, סדקים, דלקות, פטריות, בעיות נשימה, התפתחות סרטן העור, הזדקנות מוקדמת של כפות הידיים ואף שיבוש הפעילות ההורמונלית בגוף ובעקבות כך לגרום לבעיות פוריות, הפלות ואפילו לידת ילדים פגועים. לא הרבה יודעות, אך לקים מכילים כימיקלים בעלי פוטנציאל רעיל. שלושת החומרים המסוכנים ביותר בתעשיית המניקור זכו לכינוי TOXIC TRIO, וזאת מפני שנוכחותם של המוצרים הללו נפוצים מאוד בבעיות הבריאות החמורות ביותר.

החומרים המסוכנים בלק ג'ל:

החומר הראשון הוא דיבוטיל פטאלאט (Dibutyl phthalate). היתרון שחומר זה נותן ללק הוא שהמריחה נעשית קלה יותר. באוסטרליה נקבע כי חומר זה רעיל למערכת הרבייה וכי על היצרנים לציין על האריזה את הכיתוב "עלול לגרום נזק לעוברים" או/ וגם "עלול לפגוע בפוריות".
החומר השני הוא מתיל בנזן (Toluene). היתרון שחומר זה נותן ללק הוא המראה החלק והמבריק על הציפורן. המשרד להגנת הסביבה בארצות הברית קבע כי חומר זה עלול לפגוע בפעילות התקינה של הכליות ובנוסף, אם נחשפים לחומר זה במהלך ההיריון, זה עלול להשפיע באופן לא טוב על התפתחות העובר. בארץ, חומר זה מותר לשימוש עד לריכוז של  25%. בחומר זה, משרד הבריאות מחייב את היצרנים להוסיף על האריזה את האזהרה "לשימוש על ידי מבוגר בלבד ולהרחיק מהישג ידם של ילדים".
החומר השלישי הינו פורמלדהיד (Formaldehyde). היתרון שחומר זה נותן ללק הוא הייבוש של הלק והקשתו. בשנת 2016, האיחוד האירופי החל לאסור את השימוש בחומר זה בתעשיית הקוסמטיקה מכיוון שחומר זה הוא חומר חריף מאוד ומשמש לשימור גופות. לפני כארבע שנים חומר זה הוגדר והובחן על ידי רשויות הבריאות בארצות הברית כחומר מסרטן. בארץ, החומר מותר לשימוש כמחזק ציפורניים עד לריכוז של 5% וכמשמר לק עד לריכוז של 0.2%. על היצרנים לציין באריזה כי המוצר מכיל פורמלדהיד, ולהוסיף אזהרה שלפיה יש להגן על העור.

מכשיר מרכזי מאוד בתעשיית הלק ג'ל הוא המנורה שבעזרתה הלק מתייבש. במכשיר זה יש קרינת UV-A, הנחשבת למזיקה לא פחות מהחומרים הרעילים. מנורה זו פולטת קרינה על סגולה המוגדרת כגורם למחלת הסרטן. החשיפה לקרינה זו היא מצטברת ולכן ההמלצות לשימוש במנורה זו היא להגביל את השימוש בה לעשר דקות בכל פעם ולהשתמש בה לפי הוראות היצרן. קרני ה- UV-A אשר נפלטות ממכשיר לייבוש הלק לא משאירות סימנים חיצוניים, אך מדובר בקרינה שחודרת עמוק ולכן הנזק רב וגדול יותר. דבר זה מתבטא בכך שאישה יכולה לייבש את הלק בעזרת המכשיר הזה ולא לראות נזק בכלל, אך לפתע לאחר מספר שימושים או שנים, יופיעו כל הבעיות כמו קימוטים בעור הידיים, כתמים לא מעטים ועוד.

נפגשתי עם אליאן אהרוני, קוסמטיקאית משוהם כדי לנסות להבין באילו חומרים היא משתמשת ואיך היא שומרת על בריאות הלקוחות שלה. "החומרים המרכזיים שבהם אני משתמשת הם קודם כל כדי להגן על הבריאות. מסיכה לפה כדי שלא יכנס אבק וחומר לתוך הפה, כפפות על מנת להימנע ממגע ישיר עם הלקוחה. החומרים המרכזיים שאני שמה על הציפורניים של הלקוחה הם Rubber Base, טופ ללא נטרול, וצבעי הלקים. יש לי חומרים שמיובאים מאוקראינה, צרפת וישראל בגלל שהחומרים איכותיים ברמה הגבוהה ביותר וזולים וכמובן שחשוב לציין שהחומרים האלו מאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי".

"חשוב לציין שרוב הבנות שמפתחות אלרגיה ללק ג׳ל זה בגלל הבסיס כי בעצם זאת השכבה היחידה שנמצאת במגע עם הציפורן. כלומר, לא משנה חברת הצבע או הטופ, אלא החברה שבה נשתמש בבסיס והתרכובת הכימית שלה ולדעתי הדבר שכל קוסמטיקאית מחויבת לעשות על מנת לשמור על היגיינה מרבית היא חיטוי הציוד אחרי כל לקוחה ושמירה על סטריליות. יש לי גם שתי מנורות בגלל שאני לא רוצה שהשימוש יהיה ארוך כך שיוצא שכל לקוחה בממוצע נמצאת במנורה פר יד 7 דקות".

מעיין בהרי, הלקוחה שכאמור חוותה אלרגיה לחומרים מהלק ג'ל סיפרה: "בתחילה הקוסמטיקאית טענה שהתחושות המוזרות הן בגלל שזאת הפעם הראשונה והעור שלי לא רגיל לחומרים. כשחזרתי לבית לאחר הטיפול, ראיתי כי מסביב לציפורניים יש אדמומיות וגם היד התחילה להתנפח. כשדיברתי עם הקוסמטיקאית היא אמרה לי לחזור אליה על מנת לשים חומרי הרגעה אבל זה לא עזר. להפך, זה גרם לי לדלקות, וגירויים במשך הרבה מאוד זמן שבעקבותיהם התפתחה פטרייה שההחלמה ממנה היא ארוכה. מאז אני בטראומה ולא עשיתי לק ג'ל שוב".

דוקטור אלכס פושומנסקי ממליץ ללקוחות אשר חוו אלרגיה לפעול בדרך הבאה:

  • להסיר את הלק בעזרת מכשיר שיוף.
  • לעשות הפסקה זמנית מלק ג'ל.
  • לאחר התייעצות עם רופא העור של המטופל, ניתן לנסות שוב לקים בעלי ריכוז 'אקריל' נמוך וללא חומצות ובהתאם לכך להיות בהשגחה מלאה על תגובת העור ללק ג'ל החדש.

ההמלצות להפחתת הסיכוי להתפתחות אלרגיה בטיפולי לק ג'ל:

  • יש לעבוד עם חברות מוכרות ומקצועיות ובאיכות גבוהה.
  • יש לעבוד עם מסיכה חד פעמית, כפפות ושואב אבק באופן תמידי!
  • יש להחליף את המסיכה החד פעמית בתדירות גבוהה.
  • לא לעבוד בצורה מפוזרת. כלומר, יש צורך לאחסן את החומרים בתוך קופסה/מגירה/ מדף מכיוון שאחסון לא תקין יכול לגרום לשינוי בתכונות הכימיות של הג'ל ובעקבות כך הגוף יכול לפתח תגובה אלרגית.
  • ניקוי יסודי של המכשירים והשולחן בין לקוחה ללקוחה.
  • כדי לשמור על עור בריא יש להקפיד על שתייה מרובה של מים.
  • למנוע מגע של חומרים בעור הידיים. החומר צריך לגעת בציפורן בלבד!
  • יש להימנע ממסיר ג'ל. מומלץ תמיד להשתמש במכונת שיוף.

והכי חשוב- אל תדאגו! אלרגיה ללק ג'ל היא תופעה נפוצה ובמרבית המקרים, היא ניתנת לטיפול.

(נצפה 670 פעמים, 2 צפיות היום)