בתקופה האחרונה עלה שמו של הגינקולוג גיא רופא לכותרות בהקשרים דיי שליליים. ב"ידיעות אחרונות" וב-"Ynet" עלו טענות קשות בנוגע להתנהלותו של רופא במהלך בדיקות שגרתיות שביצע לנשים ובהתכתבויות שקיים עם כמה מטופלות וכל זאת לצד שהוא מתחזק פרופיל ברשתות החברתיות אשר הפכו אותו להיות לא פחות מ"אושיית" רשת. עם התגברות הפרסומים נגדו והגשת התלונות במשטרה, הודיע רופא על הפסקת עבודתו. אמז הספיק להיחקר ולהשתחרר ממעצר.

עד היום, 21 נשים סיפרו על דרכי הפעולה של ד"ר גיא רופא – את ההטרדות שלו הוא ביצע לטענתן בדרכים שונות כגון שליחת הודעות בעלות תוכן מיני ברשתות לנשים, התכתבויות מטרידות עם מטופלות ומעשים שלא ייעשו במהלך הבדיקות הפיזיות במרפאה שלו למטופלות. נגד רופא הוגשו שמונה תלונות במשרד הבריאות, ומצדו – הוא מכחיש את הטענות ואף טוען כי אמירות אלו הן הוצאת לשון הרע.

חשיפת הפרשה לא רק השפיעה על חיי המתלוננות ועל חייו של רופא שנעצר ונחקר, אלא גם על נשים רבות אחרות שחוששות להגיע לביקור אצל גניקולוג. נשים רבות חוו לאורך השנים חוויות לא נעימות בעת ביקור אצל הגניקולוג: "אני מרגישה שהגישות שלהם מיושנת ולא אחראית בעייני – בעיקר אלו שהם מהדור הישן", מספרת ל"שומרי הסף" אחת מהן.

נועה יום טוב, בת 27 מגבעתיים הסכימה לספר לנו על החוויה שלה אצל רופא הנשים. יום טוב סיפרה כי הפעם הראשונה שהלכה לגניקולוג לבדיקה היא הייתה לבד, ללא ליווי. "אני פשוט לא אשכח את זה שבתחילת הבדיקה הוא אמר לי: או שאת פותחת רגליים, או שאת יוצאת מהדלת הזאת". יום טוב מספרת כי זאת הייתה חוויה מאוד לא נעימה: "גם ככה זאת סיטואציה מאוד חשופה, ומאוד רגישה. זאת בדיקה חודרנית. באופן כללי, מאז, אני מעדיפה ללכת לגניקולוגית ולא לגניקולוג, אני חושבת שיש משהו בזה שאישה בודקת אותי שהוא הרבה יותר מרגיע, נעים ובטוח – מאשר שגבר עושה את זה"

התייחסות נוספת קיבלנו מאלה, בת 23, מהרצליה. לסיפור של אלה נחשפנו לאחר פרסום שלה באינסטגרם, שבו כתבה: "הגבול הוא דק במקרים האלו. מכיוון ומדובר בגניקולוג, התחום אפור בין בדיקה רפואית להטרדה עצמה. משום מה משהו בתוכי הרגיש שהסיטואציה הייתה לא נכונה". כאשר שוחחנו עם אלה היא סיפרה כי לפני כמה שנים הלכה לרופא נשים שאליו הגיעה בפעם הראשונה, לצורך בדיקה שגרתית: "לא הופתעתי כשהוא אמר לי להתפשט ולשבת על הכיסא של הבדיקה כי זה לא פעם ראשונה שלי בבדיקה גניקולוגית, אבל באיזשהו שלב הרגשתי שהוא מתחיל לגעת בי בצורה שהייתה לי לא נעימה ולשאול אותי שאלות שלא היו קשורות בכלל לבדיקה שהיא בסך הכול שגרתית (דברים על חיי המין שלי)". אלה סיפרה כי מאותו היום החליטה שהיא הולכת רק לרופאות: "לרופאה אישה יש הרבה יותר יכולת להבין מה אני אומרת, גם פיזית וגם רגשית ולכן מסיטואציה כזאת אני לא חוששת".

לא מעט נשים, לאחר פרסום הפרשה, מעלות שאלות שונות בנוגע לרופאיהן וחוששות ללכת לרופאים גברים. הרשתות החברתיות, בעיקר בקבוצות של נשים, מוצפות בפרסומים ובשיתוף תחושותיהן ביחס לנושא – גם אם הן עצמן לא נפלו קורבן למעשים מגונים מצד רופאים.

תרזה (שם בדוי) התייחסה אף היא לפרשה המזעזעת שבה נחשד רופא ומספרת כיצד זה השפיע עליה: "אני לא מופתעת. פגיעות מיניות קיימות בכל מקום שבו יש פוגעים – וזה כל מקום. עכשיו ספציפית יש ניקוי אורוות אצל רופאים וגניקולוגים בפרט, אבל זה לא עניין חדש, זה רק עולה למודעות עכשיו". תרזה הוסיפה את נקודת המבט שלה על המקרים גם בתור מי שנשואה למתמחה בגניקולוגיה: "מכיוון שהפרשה הזו תפסה אותי אחרי שיש לי כבר ניסיון טוב עם 2 גניקולוגים גברים, ובהיותי נשואה למתמחה בגניקולוגיה, אני כן יודעת לומר שהגינקולוגים הפוגעים הם כנראה המיעוט, ורובם של הגניקולוגים הגברים אינם פוגעים. זה לא אומר שהם רגישים או מכבדים כפי שהם צריכים להיות, בעיקר כי הם לא תמיד מבינים מה זה בדיקה גניקולוגית עבור אישה ומה זה כל המעמד הזה".

לא רק גברים

להפתעתנו, הפרשה הנוכחית הציפה מספר סוגיות נוספות בכל הקשור לרופאי ורופאות נשים העוסקים בגניקולוגיה – בשיחות שקיימנו, כמה נשים העלו בפנינו נקודות אשר לא בהכרח מדוברות בימים אלו – "זה לא רק הרופאים הגברים".

טל, בת 35, מתל אביב: "באופן אישי אני לא חוויתי התנהגות לא נאותה מגניקולוג גבר, כן מגניקולוגיות נשים, שכאשר התלוננתי על כאב או חוסר נוחות בזמן בדיקה גניקולוגית והרופאה העירה לי הערה לא במקום. תמיד העדפתי ללכת לגניקולוגיות נשים, אבל תמיד יש מחסור בכאלה או שהתורים רחוקים מדי, אז לפני כמה שנים קבעתי לראשונה אצל גניקולוג גבר וכשראיתי שהוא אפילו רגיש יותר מגניקולוגיות נשים אחרות – נשארתי אצלו והסכר נפרץ, מה שנקרא".

גם נעם פרידמן בת ה-33 מתל אביב, סיפרה לנו כי אף פעם לא הייתה לה חוויה חיובית אצל גניקולוג: "אני חייבת להודות, ממש אף פעם. גם אצל גניקולוגים וגם אצל גניקולוגיות, אני מרגישה שהגישה שלהם מיושנת ולא אחראית – בעיקר אלו שהם מהדור הישן. הלוואי והיחס של הגניקולוגים והגינקולוגיות בישראל כלפי מטופלות היה שונה. לפעמים זה גובל בחוסר אונים של ממש מצד המטופלות שעלולות להיפגע במקום שהכי חשוף להן".

את גישה זו כלפי רופאים ורופאות כאחד היה ניתן לזהות גם בדבריה של גליה צבר, בת 59 מתל אביב: "לא חוויתי הטרדה על ידי רופא נשים. כן חוויתי תחושה של חוסר כבוד או חוסר רגישות למעמד המביך של בדיקה גניקולוגית גם על ידי רופאי נשים גברים וגם על ידי רופאות נשים". היא נתנה דוגמא כי לא פעם כאשר הייתה אצל רופאי נשים היה חסר וילון להסתרת הורדת הבגדים, העדר סדין לכיסוי חלקי גוף במהלך הבדיקה וכדומה.

אחרי הכול, אסור לשכוח כי רוב רופאי הנשים לא מבצעים מעשים אסורים במטופלות. אייל (שם בדוי), מתמחה במחלקת גניקולוגיה בבית חולים במרכז הארץ סיפר לנו: "לכל הגילויים האלו יש הרבה פנים והשלכות. מה שהיה שם הוא מעשה בל יתואר ושבירה בסיסית ביותר של הבועה שכולנו נשבענו והיא ראשית לא להזיק. אז נכון וראוי הדבר שאותם הרופאים יוקעו בפומבי. אספקט נוסף הוא שיש קושי אינהרנטי לגברים צעירים שנכנסים למקצוע כל כך רגיש וכל גילוי שזה הופך את החיים ליותר קשים עבורנו". בהמשך השיחה עם אייל הוא מוסיף ומתאר לנו את הבעיה הנוספת בתחום – המחסור החמור ברופאות נשים וביכולת של נשים לבחור את מין הרופא או הרופאה שלהן: "נכון שזכותן של נשים היא מלאה לקבוע מי בודק אותן ובאילו תנאים, אך באותה הנשימה צריכות לזכור שבמסגרות מסוימות כמו מרכזי בריאות דחופים, מיונים ובתי חולים, לא תמיד יש אפשרות להתאים את מין הבודק או הבודקת לרצון האישה".

אין כל ספק כי נערות ונשים מודעות למצב וחוששות ממנו, ואולי, במבט לאחור גם לא מעט נשים מבינות דברים שלא ירדו לעומקם לפני שפרשת ד"ר גיא רופא התפוצצה. בשיחה עמה, טל הוסיפה: "אני מקווה שגם לאור הפרשה הזו – יתחנך עכשיו דור חדש של רופאים בכלל, וגניקולוגים בפרט, שיהיו רגישים, מתחשבים ומכבדים ויבינו שמבחינת המטופלת שמולם, כל ביקור וכל בדיקה הם אירוע מאוד כואב ולא נעים, בפוטנציאל טראומטי". וגם אייל (שם בדוי), סיים את השיחה איתנו באופטימיות: "צריך לכרות ברית חדשה או לחדש את הישנה שאנחנו נמשיך ונעניק טיפול מיטבי תוך שמירת כבודה של המטופלת, רצינו וצניעותה, תוך הבנת המטופלת שזה לא תמיד יהיה לגמרי בתנאים שהיא רוצה אבל בתנאי מינימום של כבוד, רגישות, צניעות וללא פגיעה". ואולי, אכן, דור חדש של רופאים לפנינו ושינוי צפוי בעולם רופאי ורופאות הנשים בישראל.

(נצפה 1,611 פעמים, 1 צפיות היום)