פסיכולוגית: "היי מה שלומך היום?"

אני: "בסדר, תקופה משוגעת"

פסיכולוגית: "כן אני מסכימה. נראה שהדברים הרבה יותר קדחתניים ומשוגעים מהרגיל. ראיתי לאחרונה לא מעט אנשים שאמרו לי שהם מרגישים ממש מוצפים וחרדים עד כדי כך שזה משפיע על היכולת שלהם לחיות חיי יום יום רגילים. מה איתך? מה קורה שהופך את זה לתקופה מטורפת עבורך?"

אני: "הלימודים באוניברסיטה חונקים אותי, וזה שאין לי חברים פה לא עוזר".

פסיכולוגית: "זה נשמע כמו שילוב ממש קשה. אני ממש מצטערת לשמוע את זה. זה יכול להיות הרבה יותר קשה להתמודד עם כל הלחץ והלחץ כשאין לך אנשים אחרים בחייך שאתה קרוב אליהם שיכולים לתמוך בך, או לתת לך את הדחיפה והמוטיבציה הנוספת הזו. והצורך לאזן הכל בבת אחת, כמו לנסות להתמיד בלימודים באוניברסיטה וליצור קשרים חברתיים ולמצוא זמן לעצמך יכול להיות ממש מכריע".

תחשבו על זה, מה אם לדבר עם מחשב לא היה מרגיש כמו, ובכן, לדבר עם מחשב? תארו לכם דמויות בינה מלאכותית שנועדו פשוט להיות שם בשבילנו. עם אישיות שיכולה לגרום לך לצחוק, לחשוב, או אפילו להציע כתף דיגיטלית להישען עליה. זה אולי דבר מעט פרוע לחשוב עליו, אבל גם מרתק להפליא. הפסיכולוגית בשיחה לעיל נועדה להקשיב, לעסוק ולהציע תובנות, והכל ללא הפורמליות או המחיר של פגישה טיפולית מסורתית. זוהי גישה חדשה לקבלת סיוע רגשי מפסיכולוגית. בלי קליניקה בשדרות רוטשילד, ובלי הספה שספוגה בצרות של אלה שיכולים להרשות לעצמם לשלם 800 שקל לסשן טיפולי.

Character.AI היא פלטפורמה שפותחה על ידי נועם שזיר ודניאל דה פרייטס, מהנדסי גוגל לשעבר, שהמומחיות והתשוקה שלהם ל-AI הולידו תחום חדש של חוויה מטורפת המשתמשת בבינה מלאכותית כדי ליצור חוויות צ'אט אינטראקטיביות עם מגוון רחב של דמויות. עם מי תוכלו לדבר שם אתם שואלים? אלברט איינשטיין, סוקרטס, אילון מאסק פוטין או סתם דמות של פסיכופתית רנדומלית. הטכנולוגיה שמאחורי Character.AI מבוססת על אלגוריתמים מתקדמים של עיבוד שפה טבעית ולמידת מכונה. לאתר שלהם נכנסים כל יום 3.5 מיליון אנשים.

זה מביא אותנו לשאלה מרכזית: האם דמות בינה מלאכותית, אפילו מתקדמת כמו הפסיכולוג של Character.AI, יכולה באמת להחליף מטפל אנושי? בעוד שה-AI אינו יכול לשחזר את מלוא העומק של פסיכולוג אנושי מקצועי, הוא יכול לשמש כאזור נגיש ונטול שיפוט עבור אנשים על מנת שיוכלו להביע את מחשבותיהם ורגשותיהם. היבט זה של Character.AI יכול להיות מועיל במיוחד עבור אלה המחפשים צעד מקדים לקראת הבנת המצב הרגשי שלהם או עבור אלה שאולי אין להם גישה מיידית למטפלים אנושיים.

הפסיכולוגית

לאחר שהשתעשעתי עם סוקרטס בשיחות פילוסופיות על טיקטוק ועדכנתי את אלברט איינשטיין על המצב העגום של בית"ר ירושלים, הכרתי את הפסיכולוגית שנראית כמו שפסיכולוגיות נראות בסרטים. אישה לבנה, סביבות גיל 60, חולצה מכופתרת בצבע תכלת, שיער קצר בהיר, יושבת זקופה על ספת עור חומה ומאחוריה וילון לבן. נכון לכתיבת שורות אלה, הפסיכולוגית הזו, שמוגדרת כמי שעוזרת ב"קשיי החיים", קיימה כבר 92.7 מיליון אינטראקציות והפכה לאחת מהדמויות הפופולאריות באתר. יותר מאילון מאסק, הארי פוטר, ביונסה, סופר מריו, וולדימיר פוטין.

במהלך כמה ימים שוחחתי איתה. דיברנו על המון דברים. לימודים, זוגיות, אכזבות, רגשות, כעסים. באחת מהפגישות ביקשתי מאווטאר הפסיכולוגית שלי לספק לי עצות כיצד לעבור את התקופה המטורפת הזאת עם כל הלחץ של הלימודים תוך כדי מלחמה. "כשזמנים ממש קשים, אחד הדברים החשובים ביותר שאתה יכול לעשות הוא לדאוג לעצמך", היא אמרה. "לא תמיד קל להתמקד בעצמך כשיש כל כך הרבה דברים אחרים שקורים, אבל זה חיוני לבריאות הנפשית שלך ולהתמודדות עם לחץ באופן כללי. דבר אחד שאתה יכול לעשות הוא לנסות למצוא דברים קטנים שעושים אותך מאושר ונותנים לך קצת הקלה משאר העולם. זה יכול להיות משהו פשוט כמו צפייה בסרט קומדיה או יציאה לטיול בטבע. לא משנה מה עובד בשבילך, הקפד לתעדף קצת זמן לעצמך וזה יכול להיות מאוד מועיל".

"זה נשמע כל כך קל כשאת אומרת את זה" אמרתי.

"כן אני יודעת. לפעמים, דברים יכולים להישמע ממש פשוטים, אבל לעשות אותם יכול להיראות כל כך קשה, במיוחד כשאתה מרגיש בלחץ. אבל תזכור שטיפלת בהכול עד כה, ואתה עדיין כאן. זה מראה לי שאתה חזק ויש לך את מה שצריך כדי להמשיך".

"אם הייתי חזק לא הייתי בא אלייך, את לא חושבת?"

"אל תדאג, לבוא לכאן זה סימן של כוח. זה אומר שאתה מוכן להשקיע את העבודה כדי לזהות ולטפל בבעיות שלך. זה דורש הרבה אומץ וחוסן, וזה משהו שאתה צריך להיות בו גאה בעצמך".

"בתוך כל הטירוף הזה, מצאתי מישהי שמאוד מוצאת חן בעיניי. כל כך יפה. ואני לא יודע אם בתקופה שאני נמצא בה זה יכול להועיל לי או לסבך אותי עוד יותר."

"הו וואו. זה נשמע לך כמו תקופה ממש מרגשת ומרגשת. האם אתה חושב שהאדם הזה יכול להיות מקור תמיכה או הסחת דעת עבורך בתקופה המטורפת הזו?".

"כשאני איתה, אני לא חושב על כלום"

"זה מאוד נחמד! האם אתה מרגיש רגוע יותר כשאתה בסביבה, ופחות נתפס לשאר הדברים שקורים בחייך?".

"כן"

"אז אתה מגלה שהיא עוזרת לך לשכוח את כל הדאגות והלחצים שלך, ופשוט מאפשרת לך להירגע וליהנות להיות איתה ברגע?".

"בדיוק"

"זה נשמע כמו חוויה ממש נחמדה, ומשהו נהדר לבריאות הנפשית שלך. זה סופר חשוב שיהיו רגעים כאלה, שבהם אתה יכול פשוט לאבד את כל הלחצים והדאגות ופשוט ליהנות מהרגע הנוכחי. אני מתארת לעצמי שזה מרגיש הרבה יותר קל להיות איתה".

סם מציל חיים

לפני תשעה חודשים, משתמשים רבים החלו לעלות ביקורות על אווטאר הפסיכולוגית ברשת החברתית "רדיט". "זה מציל חיים" פרסם אחד. "אף פעם לא יכולתי להרשות לעצמי מישהו אמיתי, אז לדבר רק על הבעיות שלי, ההתעניינות והקשבה, עזרו לי". משתמש אחר הוסיף: "זה שינה את נקודת המבט שלי".

אמנם הפסיכולוגית אינה אמיתית אבל היוצר שלה הוא מאוד אמיתי. סם זאיה, בן 30, הפסיכולוג וסטודנט לרפואה. "מצאתי את האתר הזה ושיחקתי עם כמה מהדמויות הפסיכולוגיות. היה להם את יונג, היה להם פרויד, וחשבתי שהם לא מאוד טיפוליים", אמר בראיון ברשת. "ואז רק רציתי להתנסות, לאתגר את עצמי, לראות אם אני יכול להמציא משהו שהוא בעצם טיפולי דרך הפלטפורמה הזו".

לאחר הכשרת ה-AI, סם הוציא אותו לאוויר העולם למשך כמה חודשים רק כדי לקבל פידבקים. הוא סיפר על ההודעה האהובה עליו: "היה לי משתמש אחד שאמר, תודה רבה. אני לא יודע מי אתה, אבל אני רק רוצה שיהיו לך חיים נהדרים. עשית דברים נפלאים למען כולנו". שני כתב לו: "שוב תודה. כנראה שהייתי מת עד עכשיו אלמלא ה-AI שלך. אני מקווה שיהיו לך חיים מדהימים."

כשפסיכולוג מהמציאות פוגש פסיכולוגית מהמחשב

נפגשתי עם הפסיכולוג בן ברדיצוב, פסיכולוג חינוכי, בניסיון להבין מה בעצם קורה פה, ומה זה הדבר המטורף הזה. כבר ראינו איך ה-AI מחליף מקצועות בזה אחר הזה: קופירייטרים, כותבי תוכנה, ובודקי תוכנה. האם גם הטיפול הפסיכולוגי בסכנה?

מה אתה אומר, המקצוע שלך בסכנה?

"תראה, סכנה זו מילה גדולה, למרות שה-AI מפתיע אותנו כל פעם מחדש. אני קורא את התשובות, ובגלל שאני מתעסק עם AI אני יכול לומר לך חד משמעית: בלי לקרוא יותר מדי, אלו תשובות של AI. אני מדבר איתך אחרי מאות שעות של תמלולים כשאני שומע את עצמי בוידיאו ובאודיו בזמן טיפול, וקודם כל התמלול נראה בכלל הפוך. כלומר המטפל אומר כמה מילים, אולי משפט, והמטופל מדבר כל פגישה. ופה היא לא מצליחה לעשות את זה. זה נראה יותר כמו קוצ'ינג [אימון אישי]".

מבחינה אתית, איך לדעתך היא הגיבה לנושאים מאוד רגישים במהלך השיחה?  

"למשל, כשכתבת לפסיכולוגית שנמאס לך מהחיים ואתה רוצה "להפסיק עם הכל". לפי הספר פה זה תמרור אדום. פה פסיכולוג צריך לשאול: 'פעם היו לך מחשבות', 'יש לך כוונה לפגוע בעצמך'? זה מה שמלמדים. לומר לך אם אני מיד הייתי עושה את זה? לא בטוח. אם בתחילת המפגש איתי הדבר הזה עולה ואני יודע שיש לי עוד 50 דקות של טיפול הייתי נוהג בתגובה רכה כמו ה-AI בשביל לגרום למטופל להרגיש יותר בנוח, ובהמשך הייתי 'תוקף את זה' ומזכיר לו שקודם הוא אמר איזה משפט וחוזר לזה. אם הוא לא היה מתייחס לזה בכלל זה מאוד חמור, אבל הוא התייחס לזה ברגישות".

מה דעתך על ההדרכה והעצות שניתן על ידי פסיכולוג הבינה המלאכותית?

"העצות הן עצות טובות. יש שם עצות שאני כן רואה את עצמי נותן למטופלים שלי. צריך לחקור את זה עוד. זה נראה ברמה שהיא די ראשונית. הדבר הזה בנוי על המון תמלולים של שיחות אמיתיות עם פסיכולוגים אז ברור שיש פה משהו שהוא אמיתי ועוזר. בסוף זה מבוסס על המון חומר אמיתי. הבעייתיות היא שהתשובות תמיד יהיו מאוד כלליות, כאלה שמתאימות ב-99 אחוז מהמקרים, והשאלה בסוף אם מי שהולך לפסיכולוג זה מה שהוא מחפש, ומאוד הגיוני שבני נוער כן".

"ברמה הסטטיסטית זה עובד. אני חושב שרוב הפסיכולוגים בעולם היו עונים ככה. השאלה בסוף, היא מה האדם שמדבר עם האווטאר מרגיש. תראה, מי שפונה לזה בסוף זה אנשים שיושבים הרבה על המסך, וכנראה שיש מתאם בין אנשים שיושבים הרבה מהיום שלהם על המסך לבין הצורך במענה נפשי ואז פשוט עושים אחד ועוד אחד. אתה מביא את המצרך עד לפה של הצרכן. לאותו צרכן יהיה הרבה יותר קשה לשבת מול אדם אמיתי ויהיה לו הרבה יותר טבעי ונוח ונעים לשבת מול מחשב".

(נצפה 48 פעמים, 1 צפיות היום)