תחרות הזמר הוותיקה המשודרת מאז שנת 1964 בשידור הממלכתי,שבה משתתפות מעל 40 מדינות החברות באיחוד האירופי, אך לא רק (דוגמת ישראל ואוסטרליה), סוחפת אחריה מעריצים מכל שכבות הגילאים, כשהבולטים אלו המעריצים הראשונים מראשית התחרות וחברי הקהילה הגאה. לכן כל מי שאינו נמנה עימם שונה מאוד בנוף המעריצים. תומר בן ה-9 המתגורר ביישוב שורשים ליד כרמיאל בצפון הארץ מצא לעצמו תחביב לא כל כך שיגרתי לגילו. בעוד חבריו יושבים במשך שעות כשהסמארטפונים בידיהם והם מול מסכי המחשבים, משחקים בפורטנייט, הולכים לחוגי כדורגל וג'ודו או כל תחביב אחר המותאם לגילם – תומר התמכר לתחרות הזמר האירופאית.

להיות חובב אירוויזיון אמיתי, כזה שקורא על המועמדים מהרגע שנבחרו במדינותיהן, שמכיר את המילים בעל פה עוד לפני שהשיר צבר צפיות ביוטיוב ואת ההיסטוריה האירוווזיונית של כל מדינה – זה מקצוע ללא תשלום, כך מכנים זאת חובבי האירוויזיון. גם ב"עונת המלפפונים", מונח המושאל מעולם הספורט, המתאר את העונה שבה אין פרסומים מרעישים על התחרות כגון חשיפת השירים, המבצעים, סלוגן השנה ועדכונים נוספים, דואגים המכורים האמיתיים לעקוב באופן צמוד ושיטתי אחרי התחרות. תומר מספר כי הוא "מכיר את כל המילים, ויודע את מי ניצח כל זמר בקדם המקומי שלו".

"אני חושב שעשו עבודה טובה בבחירת המנחים וגם תל אביב הרבה יותר מתאימה לארח מירושלים למרות שהיא עיר הבירה", אומר תומר על האירוויזיון שהתקיים בתל אביב השנה. "תל אביב קשורה לכל מה שמייצג האירוויזיון – שמחה, כיף וליברליות. בעייני היא עיר מעולה שמייצגת את החוויה במדויק".

כשהם מגיעים למקומות שלהם באולם ומתחילים להתיישב ולהתמקם, תומר משתאה בקול גדול וצועק בהתרגשות: "אני לא מאמין שאני יושב על הכסא הזה בחזרת השופטים של גמר אירוויזיון בישראל, זה מטורף בעייני". בנקודות כאלו ניתן לראות בעיניו של תומר את ההתרגשות העצומה שבה הוא נמצא, המעמד מרגש אותו והוא מתנהג כמו כל ילד בגילו – נלהב מגודל הבמה, מהאורות המנצנצים ומהחלטת השופטים הגורלית. "זו לא חזרה רגילה, זו הופעת השופטים" מציין תומר. שהרי חמישים אחוז מהניקוד הסופי של האירוויזיון מגיע מהשופטים המקצועיים שצופים בחזרה ערב לפני האירוע האמיתי ומנקדים את התוצאות. "אירוויזיון, רואים בבית על מסך הטלוויזיה ולא באולם" מציין תומר. הוא לא מסתיר את דעתו ומשתף כי בעיניו מעריץ אמיתי מגיע אל החזרות לצפות בלייב, אך את ה"שידור המרכזי מהאולם צריך לצפות מהבית עם משפחה וחברים, כי בסופו של דבר האירוויזיון מדבר על חווית צפייה. אין כמו להתרווח על הספה שלך ולראות את ההופעות", אומר תומר.

 

קרדיט: לוטם קפירי

יחד עם תומר הגיעה אימו שדואגת לכל צרכיו ומגינה על גופו הקטן בעומס שבכניסה למופע. את הכרטיס לחזרה רכשה כהפתעה מיוחדת לבנה. היא סיפרה כי הצליחה להגשים את חלומו לצפות בלייב בחזרת השופטים לגמר האירוויזיון. "את האמת כל יום מפתיחת המכירה חיפשתי כרטיס במחיר זול אבל לא היה, ואימא השיגה אחלה מחיר, היא מצאה כרטיס במחיר מציאה-  450 שקל זה מעולה". יש לזכור כי בימים אלו מחירי הכרטיסים הרקיעו שחקים ולפני ההנחות המיוחלות, מחיר כרטיס לחזרת השופטים של הגמר עמד על סכום מטורף של כ-1,250 שקלים. "עם כמה שידעתי שהחלום של תומר הוא להיות באירוויזיון, סכום של 1,250 שקלים לכרטיס, כלומר 2,500 לשנינו, הוא אינו סביר ולא מתקבל על הדעת. אני שמחה שהמחירים ירדו וכך הצלחתי להגשים לתומר את החלום ולהיות חלק ממנו", אומרת אימו.

כשנשאלה על אופיו של תומר השיבה כי "תומר הוא ילד מתנה, שונה מאחיו אך מיוחד בדרכו". היא מספרת כי בעבר חששה מהתחביב החדש והלא רגיל לגילו שתומר מצא לו, אך המשיכה ואמרה שעם הזמן היא ראתה כיצד ילדה מתפתח ונהנה וכעת היא מתפעלת מכמות הידע שצובר מהאירוויזיון דבר המשליך על כל תחומי החיים. "הוא מוביל דעה וחבריו מקשבים לדבריו" היא מספרת. "בעקבות התחביב של תומר ילדים רבים ביישוב החלו להקשיב ולהסתמך עליו בנושאי מוזיקה ותרבות, הוא גורם להם להיחשף לנושאים שמעולם לא נחשפו אליהם ומצליח למשוך אותם לנושא בעזרת הצבעוניות הייחודית לו".

נראה שהמיוחדות של תומר והשוני שלו משכבת גילו לא גרמה להרתעה בסביבתו, אלא יצרה שינוי בעזרת המוזיקה והתחרות. "לא חששתי ולו לרגע שיציקו לתומר בשל אהבתו לתחרות", מספרת אימו. "ניגשנו במיוחד לאחת מרשתות האופנה הגדולות אשר הוציאו ליין מיוחד לתחרות. תומר רכש חולצה עם תמונתו של הזוכה הישראלי הראשון בתחרות, יזהר כהן, ואני בחרתי בחולצה של הדיווה הגדולה מכולן דנה אינטרנשיונל. היא מדהימה מבחינתי".

קורס מזורז באיחוד האירופי 

תחרות האירווזיון חושפת את המכורים אליה לאחורי הקלעים של היחסים בין המדינות. אחד הנושאים היותר בולטים הוא נושא הסכסוכים ביניהן. "את נגורנו קרבאך רוב האנשים בישראל לא מכירים. על דרום אוסטיה אף אחד לא שמע, קוסובו וחצי האי קרים לא אומר לאנשים יותר מדי, אבל חובבי התחרות מכירים את רבעי וחצאי המדינות הללו היטב". מי שחוקר לעומקה של התחרות מגלה סכסוכים תוך-אירופאים ארוכי שנים שמשפיעים רבות על הדינמיקה בין המדינות בתחרות ואפילו על השתתפותן בה.

בשנת 2009 כמה אזרחים ממדינת אזרבייג'ן הצביעו לשיר הארמני, והיו נתונים למעקב של השירות החשאי האזרי ונחקרו בשל הצבעתם למדינה האויבת. התחרות בשנת 2009 הביאה עימה חידושים לגבי הסכסוך בדרום אוסטיה שהיה בכותרות באותה השנה. כמו כן, גיאורגיה שלחה את השיר "we don't want put in" אך לא התכוונה למשמעות  הכתובה של שם השיר אלא, למשמעות הנסתרת הדוחה את שלטונו של פוטין ולכן באותה שנה גיאורגיה פרשה מן התחרות ולא לקחה בה חלק. קוסבו לא משתתפת בגלל חרם של סרביה, ורוסיה ואוקראינה נמצאות בסכסוך מחוץ לתחרות וגם בתוכה, שכן בשנת 2017 רוסיה נאלצה לפרוש לאחר שאוקראינה לא התירה למועמדת שלה, יוליה סימונובה, להיכנס לשטחה מאחר והיא נכנסה לרוסיה דרך חצי האי קרים, דבר האסור על פי החוק האוקראיני. "למדתי הרבה על הפוליטיקה האירופית ועל הסכסוכים הפנימיים רק כשעשיתי מחקר על האירווזיון", מסכם תומר.

לא רק על מדינות, סכסוכים ומלחמות פנימיות ניתן ללמוד מהאירווזיון אלא גם שפות. התחרות פותחת בפני הצופים את החשיפה לשפות שונות ומגוונות ואת המכורים ביותר להבנה טובה ועמוקה יותר. במהלך השנה האחרונה מאז שתומר החל לחקור את התחרות, רמת האנגלית שלו השתפרה. הוא קורא נתונים בשפה האנגלית ומתרגם אותם ובכך אוצר המילים שלו התרחב והשתפר. במהלך התחרות נעזר קלות באימו כדי להבין את דברי המנחים אך לרוב הוא מצליח להבין לבד.

לאורך כל המופע תומר הראה שליטה  בסדר השירים, ידע מי הם הזמרים המבצעים ואת מילות השירים בעל פה. השנה הפייבוריטיות של תומר היו הולנד ושוויץ. "הולנד זו בלדה עוצמתית שנעימה לאוזן, אני חושב שהיא תנצח" (ואכן ההימור של תומר היה נכון, כמו של 48% מהמהמרים). "את שוויץ אני ממש אוהב, השיר של לוקה האני (הזמר) תפס לי את האוזן מהשמיעה הראשונה, יש בשיר קצת מהכול, הוא  גורם לך לרקוד ולהזיז כל חלק בגוף". תומר מספר כי האהבה לאירווזיון לא גורמת בהכרח לאהוד את ישראל באופן אוטומטי. השנה אומר תומר, יש לישראל שיר קצת "מיושן". לדבריו, "קובי הוא זמר טוב אבל השיר קצת לא עכשווי וקשה להתחבר אליו, אבל עדיין אני אוהב את קובי ואיחלתי לו בהצלחה".

למרות שזו השנה הראשונה של תומר כחובב מושבע של האירווזיון הוא מצליח פעם אחר פעם בניחושים ובהימורים שלו על הזוכה ועל דירוג המדינות. תומר סיפר עוד לפני פרסום התוצאות כי הייתה לו התחושה שישראל תתברג בין המקומות 25-20, מה שהתברר בסוף כהימור נכון.

הניסיון למצוא עוד מעריצים מושבעים בגילו של תומר מתחת לגיל 10 לא היה קל ולכן לא צלח. רוב הקהל בתחרות היה בעיקר בגילאים מבוגרים יותר או בני נוער מתבגרים. סמוך למושבו של תומר, ישב רובין ברוך, חובב אירווזיון בשנות ה-30 לחייו שסיפר כי התרגש לשמוע על תומר. הוא הזדהה עם סיפורו ושיתף את הדמיון ביניהם שכן גם הוא היה ילד בן שמונה שהחל לצפות בתחרות ומיד התאהב. "אי שם בשנות ה-90, לא היה קל למצוא מידע על התחרות, זה לא כמו היום שאתה מגיע למידע בקלות דרך האינטרנט. הייתי מחכה כל השנה לדעת מה קורה ומי יהיו הזמרים, הייתי צופה בלקט שירים של הערוץ הראשון עם השנים על מנת להתעדכן. כך הייתי מגיע לשידור מוכן ומזמזם לי את השירים".

אכן להיות בן תשע וחובב אירוויזיון זה יותר קל בימנו. תומר משיג את המידע שלו מהאתר הרשמי של התחרות, משתתף בבלוגרים בנושאים ייעודיים וצופה בתחרויות עבר באינטרנט. "אני קורא כל הזמן עוד ועוד מידע שעוזר לי לדעת על העבר של התחרות, למשל אני יודע שנורבגיה הגיעה הכי הרבה למקום האחרון, בריטניה שיאנית המקום השני, אירלנד שיאנית הזכיות ושוודיה קרובה אליה עם שש זכיות".

נסיים ונאמר כי בימינו לילידים יש המון תחביבים שנחשבים די רגילים כמו מחשבים, כדורגל, וג'ודו, מעטים הם אלו שמצליחים למצוא תחביב שונה המשמש צוהר לעולם חדש, לא מוכר וזר לחלוטין. אמא של תומר מספרת כי הוא הפך למוביל דעת בכיתתו ו"מומחה למדינות אירופה" בקרב הילדים ביישוב. אז אם הילד שלכם מתחיל לחבב נושא שעל פניו נראה לא מתאים או לא קשור לגילו, תנו לו את ההזדמנות לחקור את הנושא ואולי הוא יהיה כמו תומר. ילד קטן עם תחביב גדול שהפיץ אותו ברמה החברתית, והתפתח יחד איתו ברמה השכלית והלימודית. אל תפחדו שיצחקו על הילד שלכם שמא התחביב שלו נחשב לא מתאים לגילו או לאופיו. קחו את אמא של תומר כדוגמה. היא מדגישה לאורך כל הדרך כי תומר הוא מתנה וילד מיוחד.

(נצפה 295 פעמים, 1 צפיות היום)