תחרות האירוויזיון 2020 הייתה אמורה להתקיים במאי הקרוב ברוטרדם שבהולנד. הכרטיסים נמכרו, ההגרלה התקיימה ו-41 השירים היו מוכנים, כולל העמדות והתלבושות. אבל בחסות התפשטות נגיף הקורונה והבהלה העולמית, הכריזו ראשי ה-EBU ואיגוד השידור ההולנדי על ביטול התחרות. טרם הוחלט אם הולנד תארח את התחרות ב-2021 ואם הנציגים שנבחרו לייצג את מדינותיהם יבצעו את אותם השירים בשנה הבאה.

דבר כזה עוד לא היה. 64 שנים שתחרות הזמר האירופאית קיימת וביטולה לא נשקל עד היום. היא התגברה על מחלוקות פנימיות בין המשתתפות, על מלחמות בתוך אירופה, כמו גאורגיה נגד רוסיה ב-2008, מלחמת הבלקן בסוף שנות התשעים, המתיחות בין יוון לטורקיה על השליטה בקפריסין, ועל משבר חצי האי קרים. אך התחרות לא יכלה למגפה העולמית.

נכון לכתיבת שורות אלה, יבשת אירופה והמשתתפות הנוספות נלחמות באויב המשותף. עשרות אלפי חולים ואלפי מתים נספרים במדינות הללו ונראה כי תחרות שירים היא הדבר האחרון שמעניין את התושבים באותן המדינות. הולנד, המדינה המארחת, כבר סופרת יותר מ-1,700 חולים ו-43 מתים. רשויות הבריאות במדינה אסרו על התכנסויות מעל לעשרה בני אדם וכל מוסדות התרבות סגורים ולא ניתן לקיים הופעות. במצב שכזה הברירה היחידה שעמדה בפני מקבלי ההחלטות הייתה ביטול התחרות.

הודעת איגוד השידור האירופי

עוד קודם להכרזה, רבים ממעריצי התחרות העלו חששות לגבי הנושא ואף הציעו לראשי התחרות חלופות לקיומה. "הכל רק לא ביטול האירוויזיון", כתב אחד המשתתפים בדף הפייסבוק של מעריצי האירוויזיון בישראל. משתתף אחר בקבוצה הציע, כמו רבים אחרים, לבצע תחרות וירטואלית, הצעה שנשמעת רבות. המשמעות של ההצעה הייתה לקיים את התחרות כאשר כל מדינה מופיעה בגבולותיה ושולחת בשידור ישיר את ההופעה. לפי בכירים באיגוד השידור האירופאי הצעה זו לא הייתה רלוונטית גם בשל מורכבות טכנולוגית ובעיקר בשל הקוד של התחרות – שוויון בין המתמודדים. בתחרות וירטואלית, מדינות מבוססות היו יכולות להקים הופעה מושקעת בעוד מדינות עניות היו כנראה מציגות הופעה דלה בהשקעה נמוכה.

עוד קודם להחלטה, בועת האירוויזיון לא התפוגגה ובקרב הבלוגרים בעולם ומעריצי התחרות העסקים נמשכו כרגיל. הם המשיכו לדרג את השירים, להעלות ריאקשניים לשירים ולדון מי יעלה לגמר ומי יישאר בחצי הגמר.

המשלחת הישראלית הודיעה מראש על אי הגעתה למפגש המשלחות שהתקיים בשבוע שעבר, בדומה למשלחת השבדית ולעוד 16 משלחות נוספות. עדן אלנה גם לא הייתה צפויה לנסוע לצילומי הגלויות שמשודרות לפני כל שיר. ההחלטה של הישראלים הייתה הראשונה ולאחריה הכריזו גם נציגי ליטא ושבדיה שלא יגיעו. מאחר שרבים החלו לבטל את הגעתם החליטו בהפקה המקומית להודיע בתחילת השבוע על ביטול כל צילומי הגלויות והחזרות עד החלטת הביטול הסופית, שכאמור נפלה היום.

סימנים ראשונים לביטול התחרות ניתן היה לראות כבר בביטולי הופעות הקדם אירוויזיון, מסיבות אירוויזיון המתקיימות בכל שנה בערים מרכזיות באירופה שבהן משתתפים רבים מהזמרים על מנת לקדם את השיר. זה החל בהודעה של המסיבה הספרדית במדריד על ביטול התחרות ביום ראשון האחרון. שעות לאחריה הוציאה טלי אשכולי וצוות ההפקה שלה הודעה על ביטול "איזראל קולינג" – האירוע שהביא באפריל 2108 חמישים אלף ישראלים להפנינג אירוויזיון בכיכר רבין. יום למחרת הודיעו מארגני המסיבה בלונדון על ביטול האירוע. שיא הביטולים הגיע מכיוון אמסטרדם כאשר שם הודיעו על ביטול מסיבת הקדם אירוויזיון הגדולה ביותר באירופה, אשר הייתה עתידה להיערך בתחילת אפריל ולארח כ-5,000 מעריצי אירוויזיון.

ברחבי היבשת נשמעים קולות של אכזבה מפי מעריצים שלא מאמינים שלא יזכו לצפות בתחרות שעבור רבים היא השיא של השנה. אך גם קולות של תמיכה בביטול נשמעו מפי רבים שחשבו שלא ראוי בעת של מלחמה במגפה לקיים תחרות שמחה וססגונית, ושלתחרות ללא קהל אין ערך. כך היה המצב בקדם האירוויזיון הדני שהתקיים ללא קהל והיה בעיקרו עצוב למדי.

לסיום, היה מרגש לראות את ההתרחשויות באיטליה. בעוד שהם נאבקים בנגיף, יצאו רבים מתושבי המדינה אל חלון בתיהם ולמרפסות והשמיעו בקולי קולות את השיר הנבחר לתחרות "Fai rumore" – "עשו רעש" בעברית. רבים מהאיטלקים, בשעה הקשה של מדינתם, בוחרים לצאת ולהרעיש בדרך התמודדות עם התקופה המוזרה שנחתה עליהם.

(נצפה 432 פעמים, 1 צפיות היום)