"צריך שיהיה קשר, וזה תלוי בשניהם", עונה הכתבת אפרת פינקל כשהיא נשאלת על ידי "שומרי הסף" על היחסים בין הכתב לעורך. בהמשך היא תספר גם על טיב היחסים, והאינטנסיביות המשתנה של היחסים בין נושא תפקיד אחד למשנהו, לפי אופיו ותפיסת המקצוע שלו. "יש עורכים שהם מעורבים מאוד עם הכתבים שלהם, ויש כאלה שנותנים יותר חופש פעולה. למשל – עורך המהדורה של 13 (חדשות 13) היה יכול לא להציק לי 4-3 ימים, שזה פרק זמן ארוך מאוד. לעומת זאת, יש עורכי מהדורה מאוד אינטנסיביים שמדברים עם הכתב כמה פעמים ביום".

אפרת החלה את דרכה בשבועונים חרדיים, המשיכה באתר "וואלה", עבדה בערוץ 14, ובשנה האחרונה עבדה ככתבת המהדורה של הצפון בערוץ 13. הניסיון המגוון והעשיר שלה, יחד עם היותה אישה חרדית בכלי תקשורת הנחשב חילוני, וכתבת חדשה באופן יחסי בערוץ, הביא אותנו להתעניין במערכת היחסים שלה עם עורך המהדורה, שכן כידוע העורך הוא "המילה האחרונה" במערכת החדשות.

את אישה דתיה. היתה לזה איזו השפעה על יחסייך עם העורך? 

"ממש לא. בשום צורה. שום השפעה. הדבר היחיד זה שלא עבדתי בשבת והייתי צריכה להשלים חומרים על אירועים שקרו בסופי שבוע באזור שלי, על מנת שאוכל להמשיך לסקר אותם במשך השבוע. זה הכול, לא שום דבר מעבר לזה".

ומבחינת הוותק? היה הבדל בין כתבים ותיקים וחדשים ביחסים עם העורך?

"מבחינת הבדלי מעמדות בוודאי שאין. העורך לא יזלזל במישהו חדש. הגישה היא שאם קיבלו אותו לעבודה, משמע אפשר לסמוך עליו. יש הבדל אולי בעקשנות אל מול העורך, אבל זה להערכתי משהו שקורה באופן טבעי במקצוע, לאו דווקא בערוץ כזה או אחר. אם אתה ותיק, אתה תפחד פחות להיות עקשן. אני עבדתי פחות משנה בערוץ 13, אז הייתי מאוד "ממושמעת". זאת אומרת, אם העורך שלי היה אומר לי שהכתבה פחות טובה, אז הייתי מבינה ומתקדמת לכתבה הבאה. אם מתן חודורוב, שמסקר כלכלה כמעט 20 שנה, מבין שיש סיפור שהעורך אולי מפספס, הוא יוכל לטעון על פי הניסיון שלו והידע שלו שהכתבה מספיק שווה כדי להיכנס למהדורה".

פינקל מספרת כי העורך יכול לשנות את סדר הכתבות גם שעה לפני המהדורה בשל אילוצים כגון אירוע דחוף שקרה או הצהרה של ראש הממשלה ועוד. "קרה לי כמה וכמה פעמים שהתחלתי לעשות כתבה, כמובן אחרי שקיבלתי אישור מעורך המהדורה לעשות אותה, יצאתי לצלם אותה ואז הוא החליט שהיא לא תיכנס ולא תשודר".

תוכלי לתת לנו דוגמה?

"הייתה כתבה שצילמתי על שריפות. יש כמה מוקדים ברחבי הארץ שהתושבים סובלים מאוד משריפה של פסולת ברשות הפלסטינית. פנה אליי תושב חריש בנושא, וישר חשבתי שזה סיפור טוב, בעיקר כי זה נופל בין הרשויות השונות ולכן לא מטופל. העורך כבר אישר לי את הכתבה אך ביום שבו היא הייתה אמורה להיות משודרת היה עומס במהדורה, עד שלבסוף היא כבר לא הייתה רלוונטית ולא שודרה בכלל".

את חושבת שיש קשר בין נפילת הכתבה לאג'נדה של העורך?

"ממש לא! זאת הייתה החלטה מקצועית נטו. אני יודעת שאנשים נוטים לחשוב שערוץ 14 הוא 'ביביסטי' או שערוץ 13 הוא 'שמאלני' אבל מעולם עורך מהדורה ב-13 לא אמר לי להוריד סיפור כי זה הזיק לאג'נדה הפרטית שלו. בסוף כל עורך טוב, לא משנה אם הוא ימני או שמאלני, יידע לזהות כתבה טובה ולהכניס אותה למהדורה. הרי עורך טוב רוצה סיפורים טובים, בטח בתחומים כמו שלי שזה פחות תלוי וקשור לאג'נדות".

אבל גם ככתבת איזור, יש לך השפעה על המסגור והסיקור של אירועים, לדוגמה – סיקור המגזר הערבי, שרבים ממנו מתגוררים בצפון.

"יש לי דוגמא מצוינת בשבילכם. קצת אחרי שנכנסתי לעבודה ב-13 עוד היה לי קשה לקבל החלטות ואחד המקרים שסיקרתי היה קטטה בין נערים ערבים ויהודים בעכו. בתור כתבת, יש לי את הדרכים והקשרים שלי לקבל מיידעים – מהמשטרה למשל, או ממד"א. מהגורמים האלו אני יכולה לקבל מידע רשמי, שאותו אני יכולה להוציא לפרסום. לפעמים אני גם מקבלת מהם מידע שהוא OFF RECORD שאותו אני לא יכולה לפרסם מכיוון שהוא לא ודאי. באותו אירוע לא הייתה לי שום דרך לדעת שמדובר באירוע לאומני. נסעתי לבית של הנערים וראיינתי אותם, ובעיניי זה היה נשמע כמו קטטה הדדית שפרצה. יכול להיות שהמתיחות בין יהודים וערבים היא שגרמה לקטטה, אבל לא יכולתי להוכיח שהייתה כוונה לאומנית לפגוע בהם כי הם יהודים או להרוג אותם".

"לאחר פרסום הכתבה התחילו לתקוף אותנו ב'טוויטר': 'איך יכול להיות שערוץ 13 לא כותבים שמדובר באירוע לאומני', 'אתם מגנים על הערבים' וכדומה. אני ממש נלחצתי והתקשרתי לבוס שלי. הוא ניהל איתי שיחה מאוד עניינית. הוא אמר: 'עזבי אג'נדה, מה את יודעת? מה המידע המקצועי שיש לך?' פירטתי לו. הוא שאל אם אני יכולה לקבוע בוודאות שמדובר באירוע לאומני. הוא אמר שאני העיתונאית בשטח, עליי הוא סומך, ואם אני לא יכולה לקבוע בוודאות שמדובר באירוע לאומני, אי אפשר לפרסם שזה לאומני. אמרתי לו שאם אני מתעלמת מהלחץ של ה'טוויטר' אני לא יכולה לקבוע ולא פרסמתי שזה לאומני. לא הייתה שום אג'נדה שהתערבבה בשיחה, 100 אחוז של מקצועיות נטו".

אחד העורכים הבכירים של חדשות 12 טען בפנינו שערוץ 13, בעקבות ירידת הרייטינג, ממצבים את עצמם בצד השמאלי של המפה הפוליטית. האם בעקבות זאת העורכים מבקשים מכם להתמקד בהיבטים מסוימים תחת האג'נדה שלהם?

"לא. העורכים לא מבקשים מאיתנו להתמקד בנושא ספציפי אלא פשוט מעריכים את העבודה שאנחנו עושים ומעודדים אותנו לעבוד קשה יותר ולהביא סיפורים וכותרות מעניינות".

(נצפה 218 פעמים, 1 צפיות היום)