יום חמישי בצהריים, אני מקבל טלפון מחבר הכנסת רם שפע, נציגה הטרי של מפלגת כחול לבן, אחרי כמה ניסיונות לשוחח בטלפון באותו יום בבוקר. ח"כ שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים לשעבר, הוא אחד מחברי הכנסת החדשים והמסקרנים במשכן. בתחילת השיחה הוא משתף בתחושותיו האופטימיים לקראת הבחירות, אך לא חוסך ביקורת על פוליטיקאים שהצביעו בעד פיזור הכנסת. "זה הזוי וציני ביותר שהיו אנשים שלחצו על כפתור ההצבעה ושלחו אותנו לבחירות חדשות. זה הזוי שאנשים שהצביעו בעד, כועסים כעת שהבחירות הן מיותרות. זה מצב כל כך ציני שאי אפשר לתאר".

לעומת הבחירות הקודמות, שבהן התקשה גוש השמאל-מרכז להזיז קולות מהימין, ח"כ שפע מאמין שדווקא הפעם זה עשוי לקרות, והוא מבסס טענה זאת על שיחות שקיים עם אנשים בנושא. "אני שומע המון אנשים שאומרים לי 'הצבענו ליכוד, נמאס לנו ואנחנו עוברים אליכם'. אני כמעט ולא שומע אנשים שאומרים את ההיפך".

הכנסת האחרונה הייתה קצרה מאוד וחברי הכנסת בקושי השתתפו בוועדות ובדיונים. כששאלתי את ח"כ שפע מה המסקנות שלו מאותה קדנציה קצרצרה, הוא משיב: "ממשלת הליכוד בעבר עשתה גם דברים טובים למדינת ישראל, אבל כשאתה בשלטון המון שנים – אתה שוכח שבאת לשרת את הציבור ומרגיש שהכוח שלך הוא בלתי מוגבל".

הפעילות שבזכותה זכה שפע לשבחים ופרסומים הן בעיקר בתחום האקדמיה, כאשר היה יו"ר התאחדות הסטודנטים או במסגרת תפקידים אחרים שמילא בארגון. הם, ככל הנראה, אלו שגרמו לקברניטי מפלגת חוסן לישראל, ובהמשך כחול לבן, ללטוש עיניים לעברו. מהלכים חיוביים רבים רשומים על שמו באותה תקופה, אך כשמכריחים אותו לבחור הישג אחד (או שניים), הוא עונה בהתרגשות: "הדבר הכי גדול שהצלחנו לעשות הוא שהצלחנו להביא תוכנית מאוד מקיפה של רבע מיליארד שקל עבור סטודנטים מהפריפריה".

הח"כ הצעיר מתגאה בדו"ח שחיברה התאחדות הסטודנטים שהוביל לאותו הישג וגרם לכמה מוסדות להירתם למאבק. לדבריו, התוכנית הצליחה לסייע לסטודנטים מהפריפריה, בעיקר הגאוגרפית, בתחומי המעונות והתחבורה הציבורית. "אני מתייחס לזה כהישג גדול", הוא אומר. המהלך הזה, מבחינת שפע, מהווה דרך אידיאלית שמתארת כיצד אפשר לנצח במאבק: "אני אוהב לדבר על ההישג הזה כי זה מראה שכשעושים עבודה אמתית ומראים לממשלה נתונים – אפשר להגיע להישגים. זה פחות פופוליסטי ויותר מהותי".

המעבר שביצע רם שפע מהתאחדות הסטודנטים לפוליטיקה התקבל ברגשות מעורבים. אם מביטים בדף הפייסבוק הפעיל שלו, ניתן לראות לצד המחמאות גם ביקורת, חלק ממנה אפילו קשה. עיקר הביקורת מתלכדת סביב "הניצול" של ההתאחדות כדי לעבור לשדה הפוליטי. אבל, ח"כ שפע לא ממש מתרגש מהביקורת וחושב שהיא מגיעה מקבוצה "ספציפית ואינטרסנטית". "ידעתי אז וידעתי היום שבמחאה הזאת היו הרבה אינטרסים פוליטיים. אני לא חושב שאני יכול למצוא בן אדם שמכיר אותי באופן ויודע איך הדברים התנהלו – וכתב עליי ביקורת".

שפע מוסיף: "כל האנשים שכתבו עליי ביקורת, רובם מקבוצות די מאורגנות שלא מהצד שלי במפה הפוליטית, שניסו לפגוע בשמי". הוא מציין": "אני כל כך שלם עם האופן שבו התנהלתי. עשיתי זאת בצורה הגונה וישרה. כל ההחלטות שקיבלנו אושרו במוסדות וכולם ידעו על זה. הרבה דברים שנכתבו שם הם לא נכונים. אבל ביקורת היא ביקורת והייתי קשוב לה".

תוך כדי כך שהוא עונה לשאלה, חבר הכנסת מדגיש שחשוב לו להעביר מסר על מחאות הסטודנטים: "יש שתי תפיסות עולם: האם תפקידם של הסטודנטים להתעסק אך ורק בעניינים שלהם, כמו מבחנים וקפיטריה ומסיבות, או לעשות מחאות ולאתגר את השלטון ולדרוש דרישות מהממשלה? זה ויכוח לגיטימי, אבל אנחנו באגודת הסטודנטים היינו בתפיסת עולם שאנחנו צריכים להיות מאוד מעורבים, כמובן בדרך דמוקרטית". לדבריו, "היו אנשים שכתבו לי שאני שמאלני ופופוליסט שהצטרפתי למחאות כאלו ואחרות. מבחינתי סטודנטים מאז ומעולם תמיד פרצו דרך בעניין הזה. אז הרבה מאלו שביקרו אותי חושבים שאנחנו לא צריכים להתעסק בעניינים האלה. זה ויכוח לגיטימי, אני פשוט לא מסכים איתם".

לקראת סיום הריאיון, אני שואל את ח"כ שפע על התוכניות שהוא רוצה לקדם אם מפלגתו תגיע לשלטון, בעיקר בתחום האקדמי. "קשה להגיד דבר אחד", הוא משיב. "אבל אם אני נאלץ לבחור אז אחד הדברים שהכי מעסיקים אותי זה תחבורה ציבורית עבור סטודנטים ובכלל לחברה הישראלית".

"במשך שנים זה הוזנח, שר התחבורה ישראל כ"ץ השקיע בכבישים, אבל לא בתחבורה ציבורית, וזה מבחינתי אחד הסממנים הכי מובהקים להגדרת הפערים והצמצום שלהם. זה אחד הדברים שהכי מדברים אלי, גם אם זה לא גרידא סטודנטיאלי".

(נצפה 341 פעמים, 1 צפיות היום)