ג'יימס ווב הוא לא עוד טלסקופ, למעשה זה גם לא הטלסקופ שאנחנו מכירים בעל העדשות האופטיות כמו שהמציא גלילאו גלילי. מדובר בטלסקופ חלל שהגיע למרחק הרב ביותר – 1.5 מיליון ק"מ, מה שמאפשר להשיג מידע רב ומשמעותי יותר מבעבר. מאז שהתחילו התמונות של ג'יימס ווב להגיע, שינה טלסקופ החלל כמה מהמוסכמות הבסיסיות של האסטרופיזיקה, כגון  האופן שבו מתבצע תהליך יצירת גלקסיות חדשות ועוד.  נכון לעכשיו טלסקופ ווב הצליח להביא תמונות ברורות וחדות של גלקסיות וערפיליות שנמצאות במרחקים של מיליוני שנות אור מכדור הארץ.

אך עם כל התמונות המרהיבות והטכנולוגיה המתקדמת, הביקורת נגד הפרויקט מיהרה להגיע עוד לפני השיגור. עלות הפרויקט הגיע לכ-10 מיליארד דולר שהגיע ממשלם המיסים, בעיקר מארצות הברית. השיא הגיע בשנת 2011 כשהפרויקט היה לקראת סגירה על ידי הקונגרס האמריקאי בגלל שהוא זלל יותר כסף מהמתוכנן. השאלה של המבקרים היא האם ג'יימס ווב יספק הצדקה לעלות הגדולה. בתחילת הדרך התוכנית הייתה לעשות טלסקופ קטן יותר מהמתוכנן אבל מגבלות הפיזיקה הכריחו את המהנדסים להגדיל את שטח המראות ומכשירי המדידה לאורך של יותר מ-20 מט, רוחב של 6.5 מטר ומשקל של למעלה מ-6 טון. גודלו של הטלסקופ הוא בגודל של מגרש טניס. בנוסף היו צריכים לשגר את מגרש הטניס הזה למרחק של מיליון וחצי קילומטר.

כמה חברי קונגרס בארצות הברית החזיקו בעמדה שאפשר היה לקחת את הכסף הזה ולהשתמש בו לטובת רווחה או בריאות ציבורית. לשם ההשוואה תקציב הבריאות של ארצות הברית בשנת 2022 עמד על 10.6 מיליארד, וזאת בתוספת משמעותית בגלל נגיף הקורונה. תקציב הבריאות היה שווה לעלות של הטלסקופ ואנחנו יכולים רק לדמיין איך העולם היה נראה אם היו משקיעים את הכסף הזה כדי להילחם בנגיף הקורונה מההתחלה. הטענה הבולטת של המתנגדים היא שההשקעה הרבה מניבה בסופו של דבר תמונות בלבד.

בשביל להבין למה התמונות האלה שוות 10 מיליארד דולר ואיך הטלסקופ מקדם את האנושות פניתי אל אלון ארז, חוקר חלל שפגשתי בכנס החלל הישראלי, בניסיון להבין אם הפרויקט הוא באמת בזבוז של כספי ציבור או שיש סיבה שעדיין לא גילינו.

 10 מיליארד דולר בשביל מכשיר שיצלם תמונות בחלל – לא מדובר בבזבוז כספי ציבור?

ראשית כל כשמדברים על 10 מיליארד צריך להבין שזה מתפרס על 20 שנה ככה שאם מחלקים את זה זה יוצא חצי מיליארד בשנה זה טיפה בים ביחס לתקציב המדינה של ארצות הברית. רק לישראל הם מעבירים בין 3 ל-4 מיליארד דולר בשנה.

אז מה כל כך חשוב בטלסקופ שעבדו עליו כל כך הרבה זמן

היכולת לראות לעומק היקום למקומות שעדיין לא הצלחנו להגיע ולהבין איך העולם נוצר.

אני מנסה להבין מה כל כך חשוב במה שאתה אומר. איך זה ישנה את פני האנושות

אני לא יודע להגיד איך זה ישנה ומה בכלל נגלה וזה מה שיפה. כי בני האדם תמיד ניסו להבין למה אנחנו פה ואיך. ככה הם נתפסו באמונות דתיות שיש ישות עליונה שיצרה את כל זה. וכיום המדע ממשיך לחקור מה שבדקו משחר האנושות.

מה אתה מצפה שהטלסקופ יביא

שיגלה לנו דברים שהמדע עדיין לא גילה על היקום ועל איך הוא נוצר.

(נצפה 67 פעמים, 1 צפיות היום)