מועד לאפי הוא מאמן כדורגל בשכונה הערבית בית צפאפא בירושלים. אלא שהצעירים שאותם הוא מאמן לא מתאמנים רק עם חבריהם מבית הספר אלא גם עם נערים יהודים ממערב העיר. "ליגת השכונות מסייעת בהכרת תרבויות שונות בחברה הישראלית ובאפשרות ללמוד שפות שונות. אפשר לראות שהפרויקט מסייע בצמצום של תופעה כמו גזענות או אפליה מסיבות של דת, גזע או צבע עור", הוא מספר.

וזה לא הכל. קבוצת "הפועל קטמון" שנודעת כבר ככזו שחרטה על דגלה את ערכי הסובלנות והסולידריות החברתית הרימה את פרויקט הדגל שלה "ליגת השכונות" במטרה לצמצם מעט את המתח בין יהודים לערבים בירושלים. "הפרויקט נותן מסגרת לימודית חברתית וספורטיבית לילדים בשכונותיה הקשות של העיר", מספר דובר הקבוצה וחבר ההנהלה, ברק בן יעקב.

במסגרת הפרויקט החברתי, הקבוצה משתמשת בכדורגל ככלי חינוכי שמטרתו ליצור מסגרת חינוכית ולעודד חברתיות וקשרים בין מגזרים בארץ. הפועל קטמון מקימה קבוצות כדורגל בבתי הספר בשכונות השונות בעיר, כך שהן מקיפות את כל מגוון האוכלוסיות בירושלים – יהודים, ערבים, דתיים וחילונים. "מקווה מאוד שעוד בתי ספר יצטרפו לפרויקט כך שיגדל מספר המשתתפים ויתאפשר לנו לשחק גם מעבר לחומות ירושלים והילדים יצברו יותר ניסיון ויותר ערכים חברתיים", מוסיף המאמן לאפי.

קבוצות אוהדים 

תחום קבוצות האוהדים הוא תחום חדש יחסית בספורט בכלל ובכדורגל בפרט. הפועל קטמון הוא מועדון האוהדים הראשון שהוקם בארץ ונחשב לחלוץ בנושא מועדוני האוהדים, ואחריו הוקמו קבוצות אוהדים נוספות ומצליחות כגון הפועל רובי שפירא חיפה, בית"ר נורדיה, מכבי קביליו יפו ועוד. קבוצת הפועל קטמון, כמו קבוצות אוהדים רבות אחרות הוקמה בעקבות יחסים רעועים עם בעלי קבוצת הפועל ירושלים הוותיקה. "המטרה הייתה להחזיר את הכדורגל לאוהדים אחרי שהבעלים הקודמים גרמו לניכור בין המועדון לקהל. אנחנו רואים הרבה קבוצות אוהדים בשנים האחרונות בעיקר כי אוהדי הכדורגל בישראל מתחילים להבין שהכדורגל שייך לאוהדים, ואין מי שיכול לדאוג טוב יותר למועדון מאשר האוהדים", מספר בן יעקב.

מה שמאפיין קבוצות אוהדים הוא האינטרס. בעוד שבקבוצות בבעלות פרטית הרווח הפרטי של בעלי הקבוצה נלקח בחשבון, בקבוצות האוהדים הוא פשוט לא קיים. בשל העובדה שלאף גוף אין אינטרס כלכלי אישי במועדון, זה מאפשר למועדונים להשקיע את הכסף ביוזמות חברתיות למען הקהילה. במועדון הפועל קטמון ישנם כ-800 חברי עמותה שהם בעצם בעלי מניות במועדון והם – הלכה למעשה – הבעלים של המועדון.

800 חברי העמותה בוחרים בבחירות חופשיות כארבעה חברי הנהלה אשר מייצגים את האוהדים ופועלים בהתנדבות מלאה. "כאחד מנציגי האוהדים שנבחרו בשנתיים האחרונות אני משמש כחלק מהוועד המנהל שמוביל את המועדון קדימה", מספר בן יעקב. "בפרקטיקה, כל חבר הנהלה לוקח על עצמו תחום אחריות ומקדם אותו. התחום שלי הוא גיוס חברי עמותה, ניהול קשרי אוהדים ודובר הקבוצה". נציגי האוהדים יש לציין, עושים עבודתם בהתנדבות מלאה. עוד מספר בן יעקב: "אנו מאוד משתדלים להקפיד על ניהול מודרני ומחושב ואנחנו בהחלט מהמועדונים המובילים בתחום קבוצות האוהדים".

עוד בהקמתו חרט המועדון על דגלו את ערכי השוויון והסולידריות החברתית, והוא פועל רבות במאבק בגזענות, באלימות ובהומופוביה – הן במגרש הכדורגל והן מחוצה לו. המועדון פועל רבות למען הקהילה ומפעיל מספר רב של פרויקטים שאותם יזמו האוהדים, שגם הם אלו שמפעילים אותם. חלק מהיוזמות החברתיות הבולטות שאותן מפעיל המועדון הן "אחד על אחד", הקמת קבוצת כדורגל הנשים, פרויקט הליגות המשולבות וכאמור – גם פרויקט הדגל של המועדון – "ליגת השכונות".

פרויקט "אחד על אחד" הוא פרויקט אשר מלווה על ידי עובד סוציאלי אוהד הקבוצה. אוהדי הקבוצה בעצם חונכים באופן אישי תלמידים משכונת קטמון שבירושלים. החניכה כוללת עזרה אישית בלימודים לצד הקניית ערכים ספורטיביים לתלמידים, שמקבלים ציוד ספורט מהמועדון ומשתתפים באימונים ובטורנירים השונים. פרויקט מעניין נוסף שאותו יזם המועדון הוא פרויקט "הליגות המשולבות" אשר בו משתתפות קבוצות שמורכבות מאוהדים. "כל פרויקט שכזה מתמקד בנושא חברתי והכל סובב סביב הכדורגל", אומר בן יעקב. גם בגזרת השוויון המגדרי פועל המועדון לא מעט כאשר בשנת 2012 הוא הקים את קבוצות הנשים שכוללות קבוצת ילדות, קבוצת נערות וקבוצת בוגרות. בשנת 2016, כשנה לאחר הרצח של הנערה שירה בנקי במצעד הגאווה בירושלים, שינתה קבוצת הנשים את שמה ל-"הפועל קטמון ירושלים- שירה" לזכרה של שירה.

עוד נושא שבו פועל המועדון הוא נושא המאבק בהומופוביה, וזה אולי מה שמייחד אותו מכל המועדונים בארץ שככל הנראה נרתעים מלגעת בנושא. כחלק מפעילותה נגד המאבק בהומופוביה, החליפה הקבוצה את דגלי הקרן באחד ממשחקיה הביתיים במהלך עונת 15\2014 באצטדיון "טדי" בדגלי הגאווה עם סמל המועדון במקום הצבעים המקובלים. המהלך חולל סערה תקשורתית רבה כאשר ההתאחדות לכדורגל אף שקלה להעמיד את המועדון לדין. באותה השנה, ערכה הקבוצה גם משחק ראווה מול קבוצה המורכבת מחברי הקהילה הלהט"בית כחלק מטורניר ה"ריינבול" המסורתי אשר מתקיים מידי שנה בתל אביב.

מועדוני האוהדים כשמם כן הם – שייכים לאוהדים. תחושת השייכות והרצון להשפיע ולקחת חלק במועדונים מהסוג הזה, מניעה את האוהדים לקחת חלק רחב יותר במועדון ולא רק להגיע למשחקים ולעודד מהיציע. הקמת הקבוצות הללו צוברת תאוצה בשנים האחרונות בארץ, ומועדוני אוהדים כגון הפועל קטמון מוכיחים שמועדוני אוהדים ללא "גב כלכלי יציב" של בעל הון אשר מחזיק במועדון, יכולים גם הם להצליח במישור הספורטיבי.

(נצפה 669 פעמים, 1 צפיות היום)