הפדופיל המורשע, החלפת הזהות – והתלונות החדשות | תחקיר
האישום שהוגש נגד א' לא הותיר מקום לספק: הוא ביצע עבירות מין חמורות ביותר בקטינים, לעתים אף בילדים ממש, וריצה עונש מאסר בן 4 שנים. אלא שגם אחרי השחרור שלו דומה שלא הרבה השתנה. הוא שינה את שמו, וחזר לעבוד במקומות שבהם יש לו אינטראקציה עם קטינים, עד שגם משם פוטר נוכח תלונות נוספות. המשטרה: "לא מפרטים על עברו הפלילי של אדם"
- 12 ביוני 2022
- 0
מדובר לכאורה בכתב אישום ישן בן 7 שנים. א', 43, עמד לדין ב-2015 בגין עבירות מין בקטינים. הוא ריצה מאסר ממושך ושב לחברה כאסיר משוחרר. אלא שגם כעת, כאשר שינה את שמו והחליף מקצוע – תלונות על הטרדות מיניות ממשיכות להיות קשורות בשמו, והוא סולק מהמסעדה שבה עבד בהרצליה נוכח הדברים. וכשכך הם פני הדברים, סימן שאלה גדול מתנופף מעל עדות האופי שמסר לטובתו ראש המוסד לשעבר, שבתי שביט, שהליץ יושר והתעקש שיקלו בעונשו של הנאשם של א' נוכח תרומתו לחברה.
א' נעצר לראשונה בשנת 2013 והאישום נגדו הוגש שנתיים לאחר מכן. הוא הורשע במסגרת הסדר טיעון שבו הודה כי ביצע מעשי סדום בכמה קטינים מתחת לגיל 14, תוך ניצול סמכותו כמדריך טניס. לפי האישום החמור נגדו, הוא היה לוקח את הקטינים לשדה מבודד או לדירתו ושם מבצע בהם את זממו, או שהיה נוהג לבצע מניפולציות שונות שבמסגרתן החניכים שלו היו מתפשטים, אחד מהם היה רק בן 11. התביעה קבעה כי א' ניצל את מעמדו כמאמן טניס על מנת להתקרב פיזית ואינטימית לנערים הצעירים ובפסק הדין צוין כי "הנאשם ארג סביב קורבנותיו רשת מהודקת של יחסי חברות ואמון; כל מעשיו בוצעו באופן מתוכנן, הולך ומחמיר על מעשי סדום".
על אף העבירות החמורות והנזק הנפשי שנעשה לקטינים, א' נדון לארבע שנות מאסר וחצי וחויב בפיצוי כולל של 100 אלף שקל לקטינים בלבד. אולם, בעקבות בקשתו של ראש המוסד לשעבר המקורב לא', שבתי שביט, ומייק הררי מבכירי היחידה המבצעית, הוקל עונשו של א' בחצי שנה. הסנגורית ביקשה להתחשב במחיר שמרשה שילם בילדותו בצל תרומת המשפחה שלו לביטחון המדינה, וטענה כי הנאשם לא קיבל הזדמנות לשיקום טרם גזר הדין. עוד נאמר כי הנאשם הוא בן למשפחה שהיא "מלח הארץ" ותרמה רבות לביטחון המדינה.
א', עבד בסוגי עבודה שונים שכוללים דפוס חוזר של עבודה עם צעירים ובני נוער. בעודו בן 35, הוא ניהל את מועדון "אוויטה" במתחם רוטשילד בתל אביב, ממקומות המפגש הוותיקים והמרכזיים של הקהילה הגאה. לאחר ששמו נקשר בפרשה, הוא מכר את חלקו במועדון טרם כניסתו הצפויה לכלא. בעת שחררו בשנת 2019, שינה א' את שמו לראשונה ופתח את מועדון "La bohème tlv" השוכן מול בית הספר עירוני א' בתל אביב, ותואר גם גן כ"בית נוסף לקהילה הגאה".
לאחר סגירת המועדון ושחרורו מהכלא, א' התקבל לתפקיד ניהולי במסעדת "גרקו" בהרצליה, שכללה בתוכה עבודה עם בני נוער. בתקופה זו שינה את שמו בשנית. שם נאמר על פי אחד ממקורביו במסעדה: "א' תמיד דיבר למלצרים בצורה חמה ומחבקת ותמיד השתמש בכינויים כמו: "יפה שלי", "חיים שלי". בנוסף, הוא המשיך בתיאור וסיפר כי: "באותה התקופה לא ראיתי בזה משהו חשוד, כולנו מאוד אהבנו לבלות ביחד ובסופו של דבר החשבנו את עצמנו חברים". מקורבת נוספת טענה כי א' היה אחראי על העסקת עובדים, שרובם נכללים בגילאי 18-16.
לפני כמה חודשים א' הוסר בפתאומיות מקבוצת הוואטסאפ של עובדי המסעדה. לאחר מכן, מנהלת המקום פרסמה בקבוצה את תקנון ההטרדות המיניות של המסעדה וציינה כי צוות מנהלי המסעדה הם "הכתובת הבטוחה לכל אחד ואחת מעובדי המקום". לאחר כמה דקות נשלחה הודעה נוספת בקבוצה של מנהלי המסעדה שבה נמסר: "בהצלחה לא' בהמשך דרכו". לאחר שהוסר מקבוצת המנהלים כתבה מנהלת המקום: "צר לי ואני מתנצלת גם כן שככה הדברים התנהלו ובמהירות שזה קרה ושלא הצלחנו לעדכן אתכם במתרחש לפני הכול. נאלצנו לפעול במהירות ובמעורבות המשטרה בהתאם לתלונות אשר קיבלנו שכמובן לא אוכל להרחיב מטעם צנעת הפרט".
עובד נוסף במקום סיפר כי הסיפור התגלה לאחר שמספר מלצרים פנו להנהלת המסעדה בטענה כי א' מדבר אליהם בצורה לא מכבדת. לטענת דבריה של מקורבת לא': "בגדול זה התפוצץ מזה שכמה פעמים מלצרים אמרו לו' (מנהלת המקום) שהוא מדבר אליהם לא יפה, ואז אחד המלצרים שהוא הטריד פשוט החליט להגיד לה". כמו כן, ציינה המקורבת כי בדיעבד גילתה כי א' הזמין רבים ממלצרי המקום לשהות עמו בצימר מבודד.
פחות מ-50% מעברייני המין מקבלים טיפול
בדיון שהתקיים בכנסת ב-2017 עולה כי בכל הקשור לטיפול באכיפה נגד פדופילים בישראל קיימים כשלים רבים. מהנתונים שהוצגו בדיון ניתן להבין שרק 17% מקרב המשוחררים ממאסר מפוקחים בהמשך, וכן שפחות ממחצית מהם מקבלים טיפול במהלך ריצוי עונשם.
ח"כ איילת נחמיאס ורבין שניהלה את הדיון פתחה את דבריה כך: "התחלתי לעסוק בסוגיה דרך נושא המורים המחליפים שאף אחד לא מפקח עליהם. אני יודעת שהכמות העבודה על המשטרה היא אדירה, אך המצב מביא לפגיעות חוזרות ונשנות. פעם אחת זה חוסר ראיות, פעם נמחק דיסק קשיח של מחשב שהחזיק פדופיל. אלה הילדים של כולנו. בנוסף יש את עבירת הפיתוי שבכל מקום בעולם היא עבירה, כולל פיתוי קטינים ברשת אך בישראל היא לא עבירה; מרבית העבריינים לא מקבלים טיפול". דבריה של ח"כ איילת נחמיאס ורבין וממצאי הוועדה מעידים על מערכת מסורבלת שאינה פועלת בצורה מיטבית לטיפול בנושא בעל רגישות רבה כמו זה. כמו כן, מתואר כי למרות פעולותיה של משטרת ישראל לפעול נגד תופעת הפדופיליה בישראל, עבודתם לוקה בחסר. סיפורו של א', מתאר לנו מקרה אחד מיני רבים בהם ישנם פדופילים שלא נענשים בהתאם לחומרת מעשיהם ואינם מקבלים את הטיפול והסיוע שלו נדרשים על מנת לטפל ולהפסיק את התנהגותם הבלתי הולמת.
בשנת 2018 אושר סופית החוק שנועד להגביל שינוי שם של עברייני מין בארץ. על פי החוק לא יתאפשר למי שהורשע בביצוע עבירת מין בהיותו בגיר לשנות את שמו אלא אם שוכנע שר הפנים שאין בשינוי כדי להטעות את הציבור או לפגוע בתקנת הציבור. חבר כנסת יוגב הוסיף כי: "רגע אחרי שיצאו כאלף עבריינים מבתי הסוהר החוק לאיסור שינוי שמו של עבריין מין, הופך חשוב פי כמה. המנגנונים לא תמיד עובדים, יש עברייני מין רשומים, לא כולם בפיקוח. כדי למנוע פגיעות נוספות, הבאנו את החוק הזה שיאפשר לקורבנות להתגונן מפני תוקפים ששינו את שמם, אך לא את התנהגותם". נראה כי, החוק הוא לא זה שמנחה את א' זאת לאחר ששינה את שמו מספר פעמים למרות היותו מורשע בביצוע עבירות מין.
אף על פי מעשיו החמורים של א', מידע על אודות מעשיו או חייו לא ניתן למצוא באינטרנט. נראה כי גם לאחר שהורשע במעשיו, כל הכתבות שחשפו את מעשיו נמחקו כלא היו, והמידע היחיד שנוכל למצוא עליו, יהיה בעיקר על ידי קבוצות מחתרתיות שונות ברשתות החברתיות הנלחמות בנושא כגון: פייסבוק וטלגרם.
לאחר ניסיונות רבים לקבלת תגובה מהנאשם, טרם התקבלה תגובה רשמית.
תגובת המשטרה: "מבלי להתייחס למקרה זה או אחר ובהתאם להוראות החוק, איננו מפרטים אודות עברו הפלילי של אדם או כל מידע אחר מהמרשם הפלילי למען הסר ספק – אין בכך לאשר או להכחיש דבר מן הנטען בפנייה. כל פרסום יהיה אך ורק באחריות המפרסם".
תגובת הנהלת המסעדה: "האירוע נחקר על ידי המשטרה ונמצא בטיפול. א' פוטר ואינו עובד ברשת כיום".